Кошик
341 відгук
Залиште відгук і отримайте -10% на наступне замовлення!Залишити відгук

Сейчас компания не может быстро обрабатывать заказы и сообщения, поскольку по ее графику работы сегодня выходной. Ваша заявка будет обработана в ближайший рабочий день.

+380 (98) 743-04-44
+380 (50) 923-24-44
вул. Грушевського, 105, Трускавець, Україна
Інтернет- магазин подарунків та сувенірів
Кошик

Історія пивного келиха

Історія пивного келиха

Справжній цінитель пива повинен знати і про те, що кожен сорт улюбленого напою має бути розлитий в певну посуд, в якій він зможе повністю розкрити свої смакові якості. Якщо ви ніколи не помічали, яке велика кількість різноманітних пивних келихів і склянок сьогодні на ринку, то озирніться і подумайте, з чим могло бути пов'язаний такий багатий вибір. Можливо, ви навіть і не уявляли, наскільки широкий спектр різних матеріалів, з яких в різний час, так і сьогодні теж, виготовляється пивна посуд. Це кераміка, дерево, фарфор і скло, метал, а деякі сорти пива можуть пропонуватися в кам'яній або шкіряною посуді.

Звичайно ж, такий вибір пивних келихів і склянок пов'язаний з безліччю сортів і багатою історією виникнення пива.

Перша пивна посуд, на думку вчених, з'явилася вже в сьомому тисячолітті до н. е. Шумери в той час навчилися варити вже понад сімдесят сортів пива. Саме тоді в ходу була кам'яна посуд для пива — напою, який завоював згодом всі Європейські і не тільки, країни.

З чим був пов'язаний вибір матеріалу, з якого виготовлялися пивні кухлі і келихи? По-перше, ні для кого не секрет, що посуд, виготовлений з натуральних матеріалів, передає і зберігає смак пива набагато краще. Наприклад, у Стародавній Русі було прийнято подавати пінне тільки в дерев'яних гуртках. Дерево набагато довше глини зберігає прохолоду, а це означає, що природний смак пива не змінювався за час, який було необхідно, щоб випити пиво налите не поспішаючи. А французи від дали перевагу гладкому склу, щоб пиво можна було випити до останньої краплі. Німці придумали олов'яні кухлі з кришками, які піднімалися при натисканні на спеціальний важіль. Такі гуртки з кришками були чудовим нововведенням. Як ми знаємо, в шістнадцятому столітті – часу появи закритих кухлів – гігієна була не самою сильною стороною навіть у дворянському стані, а що вже говорити про звичайних селян, які щовечора потягували пиво після напруженого робочого дня. Блохи були у кожного, мухи в жаркий день засиживали всі предмети. Але пиво повинно було бути чистим і плаваючі в напої комахи були неприпустимі. До речі, олово – єдиний метал, який не змінює смак пива і не окислює його.

Що стосується чехів, то вони всією душею стояли за масивні і важкі гранчасті гуртки з товстого скла. Досі в цій країні вважають, що наливати пиво в тонкостінні келихи ознака марнотратства і поганого смаку. Тільки товсте скло збереже прохолоду і не дасть пива придбати кислуватий смак.

Але у чехів і німців є дещо спільне – ці нації цінують світле нефільтроване пиво з насиченим ароматом, і щоб відчути смак і запах цього напою, його слід наливати в келихи, що звужуються до верху. Це дозволить створити пишну шапку піни і відчути тонкий аромат, не втрачаючи жодної його ноти.

Одна з країн з багатою самобутньою історією пивоваріння – це Бельгія. Так як рецептура місцевого пива досить незвичайна, то і форми посуду відповідає напою. Бельгійці люблять пиво з різними фруктовими ароматами, а тому використовують келих пива, схожий з коньячним – для того, щоб насолоджуватися неповторним квітково-фруктовим запахом.

Ще одне незвичайне пиво в Бельгії – це квак. Для того, щоб насолодитися кваком, слід пити його з келиха, візуально нагадує мензурку для хімічних досліджень. Такий келих приноситься на спеціальному штативі – інакше його важко поставити, не перекинувши, на стіл. При цьому з-за форми незвичайного келиха під час пиття лунає смішний квакаючий звук – звідси і назва напою.

Британці досі залишаються вірними елю – сорту пива верхнього бродіння. Таке пиво зазвичай наливають у склянку з тонкого скла з потовщеним дном. При цьому будь-який посуд обов'язково повинна розширюватися до верху. Так як прийнято нацеживать пінту еля, то келихи для нього роблять ємністю шістсот міліграм.

Взагалі бокали для пива по своїй ємності теж не поступаються в різноманітності форм. Можна зустріти келихи за, 0,25 і по півтора літра (кельш ж взагалі бувають п'ють з келихів 100 мілілітрів). Правда, найбільш зустрічається розмір посуду вміщує в себе рівно 0,5 літра пива.

Темне пиво в більшості країн прийнято пити з коньячних келихів на ніжці, а світлий пілзнер в келиху класичної форми з тонкою «талією». Ці стакани популярні за те, що в них створюється досить піни. До речі. У деяких країнах прийнято прикрашати освіжаюче пиво часточкою лимона. Але якщо ви любитель щільною і ароматної піни, то краще цього не робити, так як лимонна кислота руйнує піну.

Ще одна цікава і оригінальна модель бокали для пива – пивний чобіт. Цей келих можна зустріти ємністю в один і два літри. За легендою така форма келиху придбала свою популярність після того, як один переміг у битві генерал на спір випив пиво зі свого чобота.

Взагалі, різноманіття пивного світу просто вражає – напевно, кожна нація має якусь традиційну посуд для улюбленого напою. І жоден гурман, цінує смак і аромат справжнього пива, не стане пити улюблений напій з пляшки або банки.

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner